Tips på hur man kan spara pengar

 1. Säg adjö till skulder.
  Månatliga skuldbetalningar är det största pengasuget när det kommer till sparande. Skuld berövar dig din inkomst! Så det är på tiden att du blir av med den skulden. Det snabbaste sättet att betala av skulden är med snöbollsmetoden. Det är här du betalar av dina skulder i ordning från minsta till största. Låter ganska intensivt, eller hur? Oroa dig inte, det handlar mer om beteendeförändring än siffror. När din inkomst väl har frigjorts kan du äntligen använda den för att göra framsteg mot dina sparmål.
 2. Skär ner på din dagligvarubudget.
  De flesta människor – efter att de har gjort en budget – blir chockade över att ta reda på hur mycket de faktiskt spenderar i mataffären varje månad. Och om du är den genomsnittliga svenska familjen på fyra (med två barn 5 och under), spenderar du förmodligen runt 7000 kr. Det är så lätt att gå genom de där gångarna, ta en påse ostbågar här och några påsar chips där, och sedan fylla på med de roliga godsakerna i registret. Men de små köpen (aka budgetbusters) blir ganska mycket och slutar med att budgeten sprängs varje månad.

Pengar

Spara pengar på matvaror genom att planera dina måltider varje vecka och ta en ordentlig titt på vad du redan har i ditt skafferi innan du går till butiken. För varför skulle du vilja köpa mer av det du redan har? Och om du verkligen vill hålla dig till din lista – lämna barnen hemma.

Vill du spara pengar och tid? Prova hämtning eller leverans av matvaror online. De flesta stora livsmedelsbutiker erbjuder det nuförtiden (ibland till och med gratis), och det kan spara massor av pengar. När du hämtar dina matvaror blir du av med frestelsen du skulle ha haft när du fick en doft av de nybakade chokladkakor som svävade genom gångarna. Med andra ord, du är tvungen att hålla dig till din lista och undvika dessa impulser.

 1. Avsluta automatiska prenumerationer och medlemskap.
  Chansen är stor att du betalar för flera prenumerationer som Netflix, Hulu, Spotify, gymmedlemskap, trendiga prenumerationsboxar och Amazon Prime. Det är dags att säga upp alla prenumerationer som du inte använder regelbundet. Och se till att du stänger av automatisk förnyelse när du gör ett köp. Om du avbryter det och bestämmer dig för att du inte kan gå utan det, prenumerera igen – men bara om det passar in i din nya och förbättrade budget.

Och för de prenumerationer du vill behålla, tänk på att dela medlemskap med familj eller vänner. Många streamingtjänster, som Netflix och Hulu, låter dig titta på dina favoritprogram från två eller flera skärmar (med ett uppgraderat konto). På så sätt vinner alla — och sparar!

 1. Köp generiskt.
  Utan tvekan, ett av de enklaste sätten att spara pengar är att ge kända märken kängan. I de flesta fall är marknadsföringen det enda som är bättre med varumärkesprodukter. Jag menar, titta på den där lådan! Logotypen är så snygg! Och det är ungefär där det slutar. Generiska märken av medicin, basföda (som ris och bönor), städmaterial och pappersprodukter kostar mycket mindre än deras uppmärkta varumärkesvänner – och de fungerar lika bra också.
 2. Klipp banden med streamingtjänsterna du inte använder.

Registrera dig bara för de streamingtjänster du faktiskt kommer att använda.

 1. Spara pengar automatiskt.
  Visste du att du kan spara pengar utan att tänka på det? Ja – du kan ställa in ditt bankkonto för att automatiskt överföra pengar från ditt lönekonto till ett sparkonto varje månad. Om det låter läskigt för dig kan du också ställa in din direkta insättning för att automatiskt överföra 10 % av varje lön till ditt sparkonto. bom!
 2. Spendera extra eller oväntad inkomst klokt.
  När du får en trevlig arbetsbonus (måste att gå!), arv eller skatteåterbäring (eller slumpmässig stimulans!), använd den väl. Och när vi säger “bra användning” pratar vi inte om att lägga till den där snygga nya stämpeln till din frimärkssamling eller ens bara lägga den på banken för att slå läger.

Om du fortfarande har skulder i ditt liv är det bättre att använda dessa medel för att betala av dina studielån eller saldot på ditt kreditkort istället för att gömma bort de pengarna. Om du är skuldfri, använd de extra dollarna för att bygga upp din akutfond – du vet, för nödsituationer.

Bonustips: Om du får stora skatteåterbäringar varje år är det dags att justera innehållet på din lönecheck så att du kan få hem ännu mer pengar varje månad. Dessutom vill du inte ge regeringen mer av dina pengar än du måste, eller hur?